Årskurs 7-9

Hur är det att gå i årskurs 7-9 på Gärdesskolan?

Redan elev på Gärdesskolan?

Är du vårdnadshavare till elev i Gärdesskolans åk 7-9 hittar du mer information i Skoplattformen. Där publicerar lärarna nyheter, information om inlämningar, idrottsdagar och liknande. Du kan också hitta planeringar och dokumentation om ditt barn i Skolplattformen.

Att vara elev på Gärdesskolan

Gärdesskolan ligger mitt i stan, otroligt nära till Gärdet där vi ibland har uteidrott och ett stenkast från många muséer. På Gärdesskolan har vi ämnes – och ändamålsanpassade klassrum i till exempel hemkunskap, kemi, idrottshall, trä-metallslöjd, textilslöjd, bildsalar, ett eget fotolabb och ugnar för att arbeta med keramik.  Lärarna du träffar är tydliga pedagogiska ledare och har höga förväntningar och krav. I de flesta ämnen har en bok och ett skrivhäfte. Ibland använder ni digitala enheter i undervisningen. Ditt material förvarar du i ett elevskåp i någon av skolans korridorer. På Gärdesskolan har vi mobilförbud på lektionstid och vissa mobilfria zoner som exempelvis matsal. På rasterna kan du som elev vara på G-punkten som är högstadiets uppehållsrum och göra olika saker, exempelvis spela spel eller prata. Skolan har även en stor skolgård med en konstgräsplan och en utomhusscen. Efter skoltid finns det möjlighet att delta i läxläsning.

Du får en mentor

Som elev på Gärdesskolan får du en mentor. Hon eller han har mer ansvar för dig och din utveckling. Din mentor träffar du på utvecklingssamtal, mentorstid och mentorsdagar. Vi använder mentorsskapet och mentorstiden för att skapa rutiner, motivation, struktur och känslan av helhet och sammanhang. På vår mentorstid gör vi också saker som ska svetsa oss samman, skapa en god stämning och få oss att trivas. Vi har till exempel roliga mentorsdagar där vi gör saker inom klassen och hela årskursen tillsammans.

Höga meritvärden

Många elever som går på skolan, slutar skolan med väldigt höga meritvärden i årskurs 9. Meritvärdet är en sammanräkning av betygen. Gärdesskolan har ett av de högsta meritvärdena i Stockholms stad. Varje sommaravslutning delar vi ut stipendier till elever i årskurs 9 som har nått höga resultat.

Unik möjlighet att läsa ett extra språk

När eleverna går i årskurs 8 kan Gärdesskolan som en av väldigt få skolor erbjuda ytterligare ett modernt språk inom ramen för elevens val, 80 minuter i veckan, ofta kallat C-språk till skillnad från språkvalet som ofta refereras till B-språket. Eleverna kan alltså under åk 8 och åk 9 läsa två moderna språk. Exempelvis kan en elev läsa spanska, som ett B-språk inom språkvalet och tyska som ett C-språk inom elevens val. Vid intresse och möjlighet kan skolan ibland även erbjuda kinesiska som C-språk.  Att läsa ytterligare ett språk kan förutom väldigt goda språkkunskaper även resultera i en högre meritpoäng när eleven skall söka ett gymnasium.