Traditioner och evenemang

Här kan du läsa om några av skolans traditioner och återkommande evenemang.

Gärdespulsen

Gärdespulsen är Gärdesskolornas årliga löpartävling runt Djurgården med start och mål på Gärdet. Banlängden varierar med elevernas ålder. Loppet har åtminstone en 40-årig historia, troligtvis längre än så. Exakt hur gammal traditionen är verkar vara höljt i dunkel, men i boken Fältöversten, av Jonas Malmborg, som utspelar sig på 1980-talet, står följande att läsa:

Många lärare kom ihåg bröderna Rinman, de där lugna, långa killarna med stora blonda kalufser. Starka femmor i alla naturorienterande ämnen. Innehavare av det nio år gamla skolrekordet på det tolv kilometer långa skolloppet Gärdesmilen, med start vid Kaknäs, en ringlande lång bana runt hela Djurgården och sedan tillbaks över Djurgårdsbrunn till målgången på Gärdet.

Det viktigaste har inte varit att springa så fort som möjligt, utan att tillsammans med sina kompisar ta sig runt banan. På 10 km-sträckan har vi dock haft tider ner mot 38 min för pojkar och 43 min för flickor. Ofta avslutas dagen med en picknick och någon form av pris till de elever som gjort en extra bra prestation.

Stipendier ur Nanna Wallins stiftelse

Sedan 1973 delas det i juni i samband med skolavslutningen i åk 9 ut ett stipendium till de elever med de högsta meritvärdena. Detta enligt det testamente som den före detta läraren vid Gärdesskolan Nanna Wallin efterlämnade i samband med sin död 1957.

År 2017 tog exempelvis 23 elever emot 4300 kr vardera och 2016 var det 32 elever som fick vardera 4000 kr. Summan varierar utifrån avkastningen.  Stipendiater och summa bestäms gemensamt av Gärdesskolan och Oscars församling som även utlyser stipendier för eftergymnasiala studier.

Skidresa till Romme

En återkommande tradition har varit att skolan tar elever till Romme Alpin. Romme kan erbjuda bra utförsåkning endast tre timmar från stan. Vi bjuder in alla våra elever i årskurs 9 att mot en ringa anmälningsavgift följa med. Resorna är alltid lyckade. Glada elever och lärare som umgås en lång dag i en härlig miljö. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda en sådan aktivitet. Även ungdomar som inte åker skidor följer ibland med. Bussresan i sig är något roligt som eleverna uppskattar och ser fram emot. 

 

Dela:
Kategorier: