Traditioner och evenemang

Här kan du läsa om några av skolans traditioner och återkommande evenemang.

Gärdespulsen

Gärdespulsen är Gärdesskolans årliga löpartävling runt Djurgården med start och mål på Gärdet. Banlängden varierar med elevernas ålder. Loppet har åtminstone en 40-årig historia, troligtvis längre än så. Exakt hur gammal traditionen är verkar vara höljt i dunkel, men i boken Fältöversten, av Jonas Malmborg, som utspelar sig på 1980-talet, står följande att läsa:

Många lärare kom ihåg bröderna Rinman, de där lugna, långa killarna med stora blonda kalufser. Starka femmor i alla naturorienterande ämnen. Innehavare av det nio år gamla skolrekordet på det tolv kilometer långa skolloppet Gärdesmilen, med start vid Kaknäs, en ringlande lång bana runt hela Djurgården och sedan tillbaks över Djurgårdsbrunn till målgången på Gärdet.

Det viktigaste har inte varit att springa så fort som möjligt, utan att tillsammans med sina kompisar ta sig runt banan. På 10 km-sträckan har vi dock haft tider ner mot 38 min för pojkar och 43 min för flickor. Ofta avslutas dagen med en picknick och någon form av pris till de elever som gjort en extra bra prestation.

Stipendier ur Nanna Wallins stiftelse

Sedan 1973 delas det i juni i samband med skolavslutningen ut ett stipendium i åk 9 till de elever med de högsta meritvärdena. Detta enligt det testamente som den före detta läraren vid Gärdesskolan Nanna Wallin efterlämnade i samband med sin död 1957.

År 2017 tog exempelvis 23 elever emot 4300 kr vardera och 2016 var det 32 elever som fick vardera 4000 kr. Summan varierar utifrån avkastningen. Stipendiater och summa bestäms gemensamt av Gärdesskolan och Oscars församling som även utlyser stipendier för eftergymnasiala studier.

Skidresa till Romme

En återkommande tradition har varit att skolan tar elever till Romme Alpin. Romme kan erbjuda bra utförsåkning endast tre timmar från stan. Vi bjuder in alla våra elever i årskurs 9 att mot en ringa anmälningsavgift följa med. Resorna är alltid lyckade. Glada elever och lärare som umgås en lång dag i en härlig miljö. Det är väldigt roligt att kunna erbjuda en sådan aktivitet. Även ungdomar som inte åker skidor följer ibland med. Bussresan i sig är något roligt som eleverna uppskattar och ser fram emot.

Vårbal för årskurs 9

Sedan år 2000 arrangeras i nuvarande utformning en vårbal för årskurs 9. Syftet är att högtidligt fira avslutningen i grundskolan. En grupp bestående av representanter från alla klasser i årskurs 9 jobbar fram ett tema med förslag på utsmyckning och logistik för balkvällen. Trerättersmenyn skapas och tillreds av vår skolrestaurangpersonal. Elever från årskurs 8 ingår i serveringsteamet. Till festkvällen klär festdeltagarna upp sig. Evenemanget brukar vara mycket uppskattat.

Äggpickning

Låg- och mellanstadiet genomför äggpickning varje påsk. Äggpickning är en tävling som traditionellt leks i samband med påsken. Varje elev kokar ett ägg hemma och tar med till skolan. Leken går ut på att knacka, picka toppen av sitt oskalade ägg mot motståndarens. Man tävlar en mot en. Vinnarna går vidare till nästa omgång, medan förlorarna blir utslagna ur tävlingen. Leken fortgår tills en deltagare står som slutlig vinnare. Den som längst lyckas undvika en skada på ägget vinner. Först genomförs en klasstävling där klassens vinnare utses. Därefter pickar vinnarna från varje klass mot varandra på skolgårdsscenen och en slutlig vinnare i Gärdesskolans äggpickning utses. Vinnaren får förlorarens trasiga ägg, äran och ett fint pris.

Terminsavslutningar i Oscarskyrkan

Gärdesskolan har som tradition att högtidsenligt avsluta varje termin i den vackra och ståtliga Oscarskyrkan. Kyrkan är byggd vid sekelskiftet och ligger på gångavstånd från skolan nära Djurgårdsbron på Narvavägen. Här samlas vi för att med pompa och ståt tillsammans runda av varje termin. Avslutningarna sker stadievis med tre olika sittningar för låg-, mellan- och högstadiet. Föräldrar, släkt och vänner är alltid välkomna på Gärdesskolans avslutningar i Oscarskyrkan.

På julavslutningarna har vi alltid stämningsfulla klassuppträdanden med varje årskurs på låg- och mellanstadiet, varvat med soloframträdanden av elever, allsång, klockringning, dikter, samt jultal från rektor. På högstadiet är det uteslutande soloframträdanden från elever.

På sommaravslutningarna är upplägget likadant som på julen fast med temat sommar och läsårsavslutning. Vi har här en speciell tradition att avgående årskurs sex och nio gör en särskild entré med fanbärare under pampig orgelmusik. Dessa årskurser tackas även av med olika utmärkelser och stipendier som utdelas av lärarna.